Betekenis van de dromenvanger

Door:Karin
Betekenis van de dromenvanger
Wat doen droomvangers? Doel & betekenis van de Dream Catcher

Wat is de betekenis en de geschiedenis van de dromenvanger?

Je hebt waarschijnlijk al vaker een dromenvanger voor een raam, op een veranda of in een Souvenirwinkel zien hangen en vroeg je af wat hier het verhaal achter is. 

Ik zal je wat meer over de oorsprong en de legende van de dromenvanger vertellen.

Een dromenvanger, ook wel dreamcatcher genoemd, is oorspronkelijk gemaakt door Amerikaanse Indianen.

 

 

Ojibwa het verhaal en de legende van de Dream catcher

Oude legendes over de oorsprong en geschiedenis van de dromenvanger bestaan onder verschillende Indiaanse stammen, maar vooral door de Ojibwe en Lakotas. Dromenvangers worden verondersteld afkomstig te zijn van de Ojibwa Chippewa stam in het bijzonder. De Lakota stam heeft ook zijn eigen legende over het ontstaan van de dromenvanger, maar de meeste etnografen geloven dat de dreamcatchers werden doorgegeven uit de Ojibwe stam via exogamie (trouwen met iemand van buiten de eigen groep of stam) en handel. Het Ojibwe woord voor droomvanger - asabikeshiinh - betekent eigenlijk "spin," en verwijst naar het web dat losjes over de hoepel geweven ligt.

Terwijl vele culturen spinnen maar griezelige kruipertjes vinden, zagen de Ojibwe mensen er een symbool van bescherming in. Volgens het verhaal van de Ojibwa diende een mystieke en volwassen vrouwtjes spin als spirituele beschermer voor de stam, in het bijzonder voor baby's en jonge kinderen. Terwijl de Ojibwe stam bleef groeien en zich verspreide over het land, vond de spinnen moeder het moeilijk om hen allen te blijven beschermen en te blijven waken over alle leden van de stam terwijl deze verder en verder weg trokken. Dit is waarom ze de eerste dromenvanger maakte. Na haar voorbeeld gingen moeders en grootmoeders het  symbool van moederlijke bescherming namaken als een middel van mystiek bescherming voor hun kinderen en gezinnen ver weg.

Authentieke Native American Dream Catchers en de betekenis van web, veren en kralen.

De dromenvanger is dus oorspronkelijk gemaakt door Amerikaanse Indianen, maar vandaag de dag worden ze vooral in landen als China en Indonesië gemaakt en komen ze in een verscheidenheid van verschillende maten en stijlen. Ze bestaan meestal uit een kleine houten hoepel bedekt met een Web van natuurlijke vezels, met Heilige items zoals veren en kralen aan de onderkant van de hoepel. Echte authentieke, traditionele dreamcatchers zijn handgemaakt en ontworpen van enkel natuurlijke materialen. De hoepels zijn meestal gemaakt van een gebogen rode wilgentak. Het omwinden van het frame in leder is de "finishing touch" voor "echte" dreamcatchers. Alle delen van de authentieke Indiaanse dreamcatcher hebben betekenis en zijn verbonden aan de natuurlijke wereld. De vorm van de dromenvanger is een cirkelvorm omdat dit de cirkel van leven en de kracht van de zon en maan symboliseert. Het web van dromenvanger vangt de slechte dromen tijdens de nacht op en laat deze verdwijnen bij zonsopkomst. De veren fungeren als een pluizige, kussen-achtige ladder waarmee de goede dromen zachtjes en ongestoord neerdalen op de slapende persoon. 

Over de betekenis van de kralen die vaak de dromenvanger versieren is er enige verdeeldheid. Volgens sommige Amerikaanse Indianen, symboliseren de kralen de spin — de web wever zelf. Anderen geloven dat de kralen de goede dromen symboliseren die niet via het web doorgeven konden worden en vereeuwigd worden in de kralen als Heilige charmes.

Wat doen droom catchers? Doel & betekenis van de Dream Catcher

Soms aangeduid als "Heilige hoepels", werden Ojibweg dreamcatchers traditioneel gebruikt als talismannen om slapende mensen, meestal kinderen, te beschermen tegen slechte dromen en nachtmerries. Native Amerikanen geloven dat de nachtlucht gevuld is met dromen, zowel goede als de slechte. Boven het bed gehangen op een plaats waar het eerste zonlicht het web raken kan, vangt de dromenvanger alle soorten dromen en gedachten in haar web. Goede dromen passeren en dalen via de veren zachtjes neer op de slapende persoon. Slechte dromen raken verstrikt in haar beschermende net en worden vernietigd door de eerste zonnestralen.

Dromenvangers zijn te verkrijgen in allerlei vormen en afmetingen. Ze hebben verschillende kleuren en soms ook andere veren. Ook zijn er kleine dreamcatchers om bijvoorbeeld als decoratie te gebruiken in de auto. 

  

De kleur van de dromenvanger vertegenwoordigt een van de 4 elementen:

Element              Kleur

vuur                      rood, goudgeel

water                    zeegroen, wit

aarde                    zwart, bruin

lucht                      blauw

Je kunt je dromenvanger ook eerst reinigen en zegenen voordat je hem ophangt.

 

Je doet dit als volgt:

Ontdoe de dromenvanger van alle energieën die er eventueel in zitten door er met een wierookstokje of witte salie rook langs te gaan. Nu kun je eventueel een spreuk opzeggen waarmee je de dromenvanger zegent:

k zegen deze dromenvanger om mijn dromen licht en helder te houden. Verwijder alle negatieve energie totdat er alleen nog licht is. Ik zegen deze dromenvanger om mij vrede te geluk, liefde en bescherming te brengen terwijl ik slaap. (3x)

 

Bekijk hier ons uitgebreide assortiment aan dromenvangers

 

Je kunt de dromenvanger natuurlijk ook zelf maken

Hoe?

Bekijk het filmpje

Reacties
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »