Op werkdagen vóór 15.00 uur besteld, zelfde dag verzonden
14 dagen retourrecht
Snelle levering
Klantbeoordeling 9+
9.1
Betekenis van het Boze oog

Betekenis van het Boze oog

0 reactie minuten lezen
In deze blog wordt de diepgaande betekenis en rijke geschiedenis van het Boze Oog verkend, een krachtig en eeuwenoud symbool dat bescherming biedt tegen negatieve energie en kwade intenties. Het verkent ook de relatie tussen het Boze Oog en de Hamsa Hand, en hoe verschillende culturen methoden gebruiken om het Boze Oog af te weren.

Het boze oog Evil eye of nazar boncugu is een van de sterkste en krachtigste oude symbolen ter wereld. Het boze oog is een talisman die bedoeld is om je te beschermen tegen deze kwade bedoelingen. Als je nieuwsgierig bent naar de betekenis en geschiedenis van het boze oog, lees er dan hier meer over!

Betekenis van het Boze oog Het boze oog – Evil eye of nazar boncugu is een "blik" of "staar" waarvan wordt aangenomen dat het ongeluk brengt voor de persoon op wie het is gericht, vaak uit afgunst of afkeer.  In het oude volksgeloof zouden mensen met helderblauwe ogen een ongelukbrengende blik hebben. Een evenzeer 'blauw oog' wordt geacht als tegenmiddel te werken en de boze blik af te wenden. Het oog ziet alle onwetendheid en slechtheid en reflecteert het terug naar degene die het via zijn blik werpt. Bekend als de Nazar, wat 'visie' betekent in het Arabisch, is dit type amulet bedoeld om negativiteit voor de drager af te weren.

Geschiedenis van het Boze oog. Het symbool van het boze oog dateert al van 5000 voor Christus in Mesopotamië en heeft wortels in christelijke, joodse, islamitische, boeddhistische en hindoeïstische culturen. De geschiedenis gaat diep, want sinds het begin der tijden hebben mensen zich tot talismannen en betekenisvolle symbolen voor bescherming en begeleiding gewend. Het boze oog is door de eeuwen heen gebruikt om vloeken of kwade bedoelingen af te weren. Velen geloofden dat het boze oog kon beschermen tegen drie verschillende soorten kwaad: *onbedoeld, *opzettelijk en *ongezien. Deze vloeken manifesteren zich in zaken als jaloezie, iemand die je pech wenst of negatieve energie om je heen. Iedereen die bang was voor kwade bedoelingen of pech droeg vaak het boze oog ter bescherming.

Veel culturen geloofden zo sterk in de betekenis van het boze oog dat ze het op kribben, huizen, schuren en heilige bezittingen plaatsten om ervoor te zorgen dat ze beschermd en veilig waren. Het "boze oog" wordt drishti genoemd in Zuid-India en nazar in het noorden. Nazar battus (charmes) van citroen en groene pepers worden geregen voor voertuigen, winkels en bij de toegangsdeur van het huis; as kalebassen worden buiten huizen en kantoren opgehangen, en rangolis (tekeningen van o.a. zand, kalksteen, bloembladeren, kurkuma en rijstmeel) worden voor buiten de huizen gemaakt.

Boze oog als talisman. Een boze oog is een talisman of amulet, ontworpen in de vorm van een oog, traditioneel in de kleuren blauw of groen, die spirituele bescherming aangeven. Deze talismannen of boze ogen zijn er in verschillende uitvoeringen en vormen zoals hangers, armbanden, oorbellen en ringen. Als je op zoek bent naar een talisman om je huis, zaak of auto te beschermen dan vind je deze vaak in een glazen kraalvorm die boven de hoofddeur of ingang van iemands huis kan worden gehangen om huis en haard te beschermen.

Boze oog en de Hamsa hand

BETEKENIS De Hamsa Hand of Hand van Fatima

De hamsa hand is vaak een metgezel van het boze oog, omdat deze ook een symbool is van bescherming, maar ook van zegen, macht en kracht. Je zult vaak zien dat het boze oog zich in de palm van een hamsa hand bevindt om dubbele bescherming en positiviteit te bieden.

Combinaties van het boze oog en de Hamsa hand één enkel oog af in blauwe, zwarte en witte tinten. Soms zie je ook symbolen met een vol oog, compleet met iris, pupil, ooglid en wimpers. Andere keren zijn de betekenis en symboliek van het boze oog gestileerd als een enkele stip op een achtergrond om de pupil en de iris weer te geven. Het gaat bijna altijd om een blauwe achtergrond, omdat elke blauwtint een felle beschermende kleur is.

HAMSA-ONTWERP

Aangezien de betekenis van de hamsa net zoveel gaat over zegen en kracht als over het afwenden van negativiteit, is het geen verrassing dat het de vorm heeft van een open handpalm. In één interpretatie zegt het: Stop met alle slechte energie die op je afkomt.

Wanneer hamsa- en boze oogsieraden worden gedragen, moedigt het je aan om verder te kijken dan wat hen omringt naar iets diepers. Je kunt de betekenis van het boze oog gebruiken om iets dat je na aan het hart ligt te beschermen of het dagelijks dragen om negativiteit af te weren. Veel mensen vinden het leuk om boze oogsieraden te combineren met andere beschermende stukken, zoals kruisen, hamsa's, beschermengelen en hemellichamen. Hoe je dit ontwerp ook mixt en matcht, het houdt je altijd in de gaten en biedt onvermoeibaar bescherming.

In Griekenland wordt het boze oog verworpen door het proces van xematiasma (ξεμάτιασμα), waarbij de "genezer" in stilte een geheim gebed reciteert dat is doorgegeven door een ouder familielid van het andere geslacht, meestal een grootouder. Dergelijke gebeden worden alleen onder specifieke omstandigheden geopenbaard, omdat volgens hun gewoonten degenen die ze willekeurig openbaren, hun vermogen verliezen om het boze oog af te werpen. Er zijn verschillende regionale versies van het gebed in kwestie. Als iemand inderdaad lijdt aan het boze oog, beginnen zowel het slachtoffer als de "genezer" overvloedig te gapen. De "genezer" voert dan drie keer het kruisteken uit en zendt drie keer spuwende geluiden in de lucht uit.

Een andere "test" die wordt gebruikt om te controleren of het boze oog is geworpen, is die van de olie: onder normale omstandigheden drijft olijfolie in water, omdat het minder dicht is dan water. De test van de olie wordt uitgevoerd door een druppel olijfolie in een glas water te plaatsen, meestal heilig water. Als de druppel blijft drijven, concludeert de test dat er geen boze oog bij betrokken is. Als de druppel zakt, wordt beweerd dat het boze oog inderdaad is geworpen.

Een andere vorm van de test is om twee druppels olijfolie in een glas water te doen. Als de druppels gescheiden blijven, concludeert de test dat er geen boze oog is, maar als ze samensmelten, is er wel. Er is ook een derde vorm waarbij de "genezer" in een bord vol water drie of negen druppels olie plaatst. Als de oliedruppels groter worden en uiteindelijk oplossen in het water is er sprake van een boze oog. Als de druppels gescheiden blijven van water in de vorm van een kleine cirkel, is dat niet het geval. De eerste druppels zijn de belangrijkste en het aantal druppels dat oplost in water geeft de kracht van het boze oog aan. Merk op dat er een geheim gezang wordt uitgesproken wanneer deze tests worden uitgevoerd. De woorden van het gezang worden gesloten geoefend en kunnen alleen van man op vrouw, of vrouw op man worden doorgegeven.

Er is een andere vorm van de "test" waarbij de "genezer" een paar kruidnagels voorbereidt door ze elk met een speld te doorboren. Dan steekt ze een kaars aan en pakt met een schaar een geprikte kruidnagel. Ze gebruikt het dan om het kruisteken te doen over de getroffene, terwijl de getroffene wordt gevraagd te denken aan een persoon die hem/haar misschien het boze oog heeft gegeven. Dan houdt de genezer het kruidnagel boven de vlam. Als de kruidnagel stil brandt, is er geen boze oog aanwezig; echter, als de kruidnagel explodeert of luidruchtig brandt, betekent dit dat de persoon in de gedachten van de getroffene degene is die het boze oog heeft geworpen. Als de kruidnagel explodeert, wordt het boze oog verlost van de getroffenen.

Shop vandaag nog onze beschermende stukken en inspirerende ontwerpen om een beetje positiviteit aan je leven toe te voegen!

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »