Op werkdagen vóór 15.00 uur besteld, zelfde dag verzonden
14 dagen retourrecht
Snelle levering
Klantbeoordeling 9+
9.1
De Levensboom of Tree of life

De Levensboom of Tree of life

2 reacties minuten lezen
De levensboom staat symbool voor wijsheid, bescherming, kracht, overvloed, schoonheid, en verlossing. Ook is de levensboom natuurlijk een symbool voor het leven zelf. De boom symboliseert groei, kracht, persoonlijke ontwikkeling, karakter.

De levensboom of Tree of life heeft een prachtige symboliek waar ik je graag meer over vertel.

Het symbool wordt al eeuwen over de hele wereld gebruikt door verschillende culturen en religies. De boom wordt gezien als een heilig symbool, dat zowel in religieuze als spirituele filosofieën een belangrijke betekenis heeft. Hoewel de levensboom veel verschillende dingen symboliseert, zijn er enkele gemeenschappelijke thema's die het symbool vertegenwoordigt binnen meerdere culturen.

                                       

                                                          Bekijk hier alle levensboom artikelenDE BETEKENIS VAN DE BOOM VAN HET LEVEN

De levensboom heeft verschillende betekenissen. Hieronder zie je 7 voorbeelden, maar misschien heeft de boom nog een andere speciale betekenis voor jou.


Universele verbondenheid:  de levensboom vertegenwoordigt de onderlinge verbondenheid van alles in het universum. Het symboliseert saamhorigheid en herinnert je er aan dat je nooit alleen bent, maar dat je verbonden bent met de wereld.

Spiritualiteit: De boom is verbonden zowel met de aarde als met het universum, net zoals de mens. Wortels, stam, takken  -  Lichaam, geest en ziel. Een mooie balans tussen lichaam en geest zorgt ervoor dat je een stevige en warme band hebt met de aarde, maar tegelijk je verbinding met het hele universum accepteert en omarmt.


Voorouders: familie en vruchtbaarheid: de levensboom symboliseert ook de verbinding met familie en voorouders. De “Tree of life” heeft een ingewikkeld netwerk van takken die uitbeelden hoe een familie zich uitbreidt gedurende vele generaties. Het symboliseert ook vruchtbaarheid, omdat het altijd een manier vindt om te blijven groeien, door middel van zaden of nieuwe jonge boompjes die weelderig en groen zijn, wat duidt op vitaliteit.

Groei en kracht: een boom is een universeel symbool van kracht en groei. Ze spreiden hun wortels diep in de aarde en stabiliseren zich. Bomen kunnen de zwaarste stormen doorstaan ​​en daarom zijn ze zo'n prominent symbool voor kracht. De Tree of Life vertegenwoordigt groei. Een boom begint als een klein, delicaat jong boompje en gedurende een lange tijd uitgroeit tot een gigantische, sterke boom. De wortels van de boom verspreiden en verankeren zich in de aarde, waardoor ze zich voeden met de energie van Moeder Aarde, en zijn takken reiken tot in de lucht en voeden zich met de energie van de zon en de maan. Beide voetjes op de vloer en een open mind zijn dus erg belangrijk voor je persoonlijke groei.
De boom groeit naar boven en naar buiten, wat aangeeft hoe een persoon sterker wordt en zijn kennis en ervaringen gedurende zijn hele leven vergroot.

Individualiteit: de levensboom symboliseert iemands individualiteit, aangezien bomen allemaal uniek zijn met hun takken die op verschillende punten en in verschillende richtingen ontspruiten. Het symboliseert iemands persoonlijke groei tot een uniek mens, aangezien verschillende ervaringen hem vormen tot wie hij is. Na verloop van tijd krijgen bomen meer unieke eigenschappen, naarmate takken afbreken, nieuwe groeien en naarmate het weer zijn tol eist – ondanks alles blijft de boom sterk en stevig. Dit is een metafoor voor hoe mensen groeien en veranderen tijdens hun leven en hoe hun unieke ervaringen hen vormen en hun individualiteit versterken.

Onsterfelijkheid en wedergeboorte: de levensboom is een symbool voor wedergeboorte, aangezien bomen hun bladeren verliezen en in de winter dood lijken te zijn. Maar dan in de lente verschijnen er opeens nieuwe knoppen en verschijnen er nieuwe, verse bladeren. Dit vertegenwoordigt het begin van een nieuw leven en een nieuwe start. De levensboom symboliseert zo onsterfelijkheid, want zelfs als de boom oud wordt, creëert hij zaden die zijn essentie dragen, zodat hij voortleeft door middel van nieuwe jonge boompjes. De mens plant zich niet alleen voort via het nageslacht, maar we planten ook zaadjes bij anderen, in hun geest en in hun hart, waardoor we ook na onze dood voortleven in de geest.

Rust: bomen hebben altijd een gevoel van rust en vrede opgeroepen, dus het is niet verwonderlijk dat de levensboom ook een symbool is voor rust en ontspanning. De levensboom dient als een herinnering aan het unieke, rustgevende gevoel dat je van bomen krijgt. Ga dus eens lekker mediteren onder een boom!


HET SYMBOLISME VAN DE BOOM VAN HET LEVEN IN VERSCHILLENDE CULTUREN


Christendom - De boom des levens wordt in de Bijbel genoemd in het boek Genesis. Het is de boom die groeit in de hof van Eden en de bron is van eeuwig leven. Aangenomen wordt dat de boom genezende eigenschappen heeft en zijn vrucht verleent onsterfelijkheid.

Boeddhisme - In het boeddhisme staat de boom des levens bekend als de bhodi-boom. Het was onder deze boom dat Boeddha de verlichting bereikte, dus het wordt gezien als een zeer heilig symbool.

Keltisch geloof - De Tree of Life is nog steeds een prominent symbool in de Keltische overtuigingen en wordt in meerdere vormen afgebeeld. Ze geloven dat de wortels de 'andere wereld' vertegenwoordigen, de stam vertegenwoordigt de sterfelijke wereld en verbindt de wortels en takken, en de takken vertegenwoordigen de wereld erboven, of de hemel.

Islam - De boom des levens staat in de koran bekend als de boom van onsterfelijkheid. Het verscheen in Eden en is de boom waarvan Adam en Eva aten nadat Allah hen had verboden dit te doen.

Jodendom - In het judaïsme is het de levensboom die het leven ondersteunt en voedt. Hij staat in het midden van een vruchtbare tuin die door Jahweh is geplant.

Sieraden: de levensboom staat symbool voor een nieuwe start van het leven, positieve energie, groei en kracht, een goede gezondheid en een mooie toekomst. Het is het symbool van onsterfelijkheid. Een boom wordt oud, maar hij draagt ​​zaden die de essentie ervan bevatten en op deze manier wordt de boom onsterfelijk. Door je met de energie van de levensboom te verbinden herinner je jezelf er aan dat je in contact staat met het universum en dat je verbonden bent met de kracht van de aarde en de godenwereld. 

Levensboom ashangerCollier levensboomarmband levensboom 

 

En tot slot, we moeten net als bomen soms zware stormen doostaan. Zo nu en dan breekt er een tak af, voelen we ons ontworteld en is het even moeilijk om te geloven dat er ook weer rustig weer aankomt. De storm kan ons wel doen buigen, maar niet doen breken. We zijn hier om te leren en te groeien. Maar vergeet nooit...

 

 

 

 

 

Nico Thomissen Geplaatst op 10/20/2023

Wauw, dat klinkt geweldig! Wat een prachtige manier om kracht en betekenis in je leven te brengen. De levensboom is zo'n krachtig symbool. Ik hoop dat het je de energie geeft die je zocht.

Yvonne Gout-Schaap Geplaatst op 10/20/2023

Mooi om te lezen. Ik heb op 19 oktober 2023 een tattoo van een le en oom laten zetten tussen mijn s houder laden. Ik had behoefte aan wat kracht.

Laat een reactie achter
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »