Web Angel

De lachende dikbuik boeddha

Door:Karin
De lachende dikbuik boeddha
Ken je de Lachende Boeddha?

De lachende of dikbuik boeddha.

Ken je de Lachende Boeddha? Dit is een Chinees beeldje van een flinke man, die breeduit ontspannen lacht terwijl een hele kudde kinderen over hem heen krioelt. De dikheid en de kinderen symboliseren materiële en geestelijke overvloed, het goede gezegende leven van iemand die de geheimen van het bestaan doorgrond heeft en nu met volle teugen geniet van al het goeds dat het leven te bieden heeft.

De lachende boeddha wordt meestal kado gegeven aan goede vrienden of familie. Zijn beeltenis staat dan ook altijd in een ruimte met zijn gezicht naar de deur, zodat ieder die deze ruimte binnenkomt geluk en welkom wordt gewenst. Er wordt in het westen ook wel gezegd dat het ongeluk zou brengen als je deze Boeddha voor jezelf zou kopen, maar dit is een fabel die in het westen is verzonnen.

Zorgeloos en volkomen gelukkig zwierf de dikbuik boeddha door China vaak omringd door kinderen. Na zijn dood werd hij vereerd als een volksheld, vruchtbaarheidsgod en brenger van geluk. En als zodanig zwerft hij nog steeds over de wereld, als tastbare beeltenis van de onbezorgde gelukzaligheid die ieder deelachtig wordt die zijn eigen ware aard, “De Boeddha in zichzelf”, heeft gevonden.

Men gelooft dat het meer geluk brengt als je af en toe over de dikke buik van Boeddha wrijft

Kralenketting (Mala): Boeddhistisch gebedssnoer.
Goudklomp: Symbool voor financieel geluk.
Kinderen: Symbool van vruchtbaarheid (Dat kan ook zijn vruchtbaarheid in een relatie of het zoeken naar een baan).
Een zak: Symbool van zoeken en reizen (zoeken naar jezelf)
Perzik: Symbool van verbondenheid.
Parel: Symbool van gezondheid en schoonheid.

Boeddha beelden

Reacties
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »