Web Angel

Welke wierook past bij jou

Door:Karin
Welke wierook past bij jou
Welke wierook past bij jou? - En meer informatie over wierook

Welke wierook past bij jou? - En meer informatie over wierook

 

Als ik thuis ben dan vind ik het altijd heerlijk om wierook te branden. De ene dag ben ik in de mood voor een lichte bloemengeur en de andere dag ben ik meer op zoek naar een zwaardere aardse geur. Iedere geur heeft een andere uitwerking op je stemming en dus pas je je keuze vaak aan op het effect dat je met het branden van de wierook wil bereiken.

Je kunt bijvoorbeeld Kaneel branden om de ultieme kerstsfeer in huis te halen.  Bij deze wierook weet je dus waar je naar op zoek bent, maar wat ga je branden als je wil mediteren, of als je op zoek bent naar liefde en Harmonie? Ik zal je eerst wat meer vertellen over de geschiedenis en verschillende soorten wierook, helemaal onderaan vind je een aantal voorbeelden van welke wierook je met welk doel kunt gebruiken.

Wierook wordt al eeuwenlang gebruikt. Waarschijnlijk oorspronkelijk als reukoffer om de goden gunstig te stemmen, de geur en het gebed stijgen met de rook omhoog,maar ook om ongewenste geuren te maskeren.

Rond 1960 groeide in Europa de belangstelling voor oosterse culturen en religie. In landen zoals China, India, Tibet en Japan wordt veel wierook gebruikt. In deze landen is wierook net zo gewoon, als in de westerse wereld bloemen in huis of het gebruik van zeep of parfum. 

Waarom zou je wierook branden?

Wierook wordt gebruikt voor allerlei doeleinden, met inbegrip van boeddhistische ceremonies, spiritualiteit en meditatie. Het kan ook worden gebruikt om je huis te verfrissen of reinigen, of om insecten op afstand te houden.

 

 Wierook bestaat uit aromatische plantaardige materialen, vaak gecombineerd met essentiële oliën. Er zijn verschillende soorten en vormen van wierook en verschillende redenen om het te branden. De vorm die wierook in het algemeen heeft kan worden gescheiden in twee hoofdtypen: "directe verbranding" en "indirecte verbranding". 

Indirect branden van wierook is niet geschikt voor het branden op zichzelf, en vereist een aparte warmtebron zoals gloeiende houtskool om te blijven branden.

Direct-branden van wierook (of "brandbare wierook") is door een vlam aangestoken wierook die nadat hij is aangestoken en de vlam is gedoofd uit zichzelf blijft smeulen. Deze vorm van wierook is een pasta gevormd rond een bamboestok of een pasta die is gemaakt in de vorm van een stick of kegel.

Staafjes of stokjes

Wierookstaafjes worden meestal voor huiselijk gebruik gekozen. Dit zijn houten stokjes (traditioneel gespleten bamboe) waaromheen een brandbaar wierookmengsel is gerold. Dit mengsel bestaat naast geurende stoffen uit een bindmiddel en uit stoffen die de verbranding bevorderen. De geurende stoffen kunnen bestaan uit fijn gemalen harsen, etherische olie en andere geurende stoffen. De staafjes worden boven aangestoken en branden (afhankelijk van de grootte) in 10 tot 45 minuten op.

Kegeltjes

De samenstelling van de kegeltjes is vergelijkbaar met die van de stokjes. 

In dit geval is het mengsel niet om een stokje gerold, maar tot een kegel gerold. 

Ook de kegel wordt van bovenaf aangestoken en brandt langzaam op.

Japanse wierook

Japanse wierook staat bekend om zijn zachte subtiele geur. Deze traditionele wierook is 100% natuurlijk en wordt samengesteld uit de beste Aziatische hout- en plantensoorten. Ook bevat deze wierook geen bamboestokje als basis, waardoor er minder rook wordt geproduceerd en je alleen zuivere wierook ruikt.

Het wierookstokje brandt daardoor ook in zijn geheel op. De twee belangrijkste ingrediënten van Japanse wierook zijn: agarhout (ook bekend onder de naam Jinko) en sandelhout. In Japan wordt het branden en het waarderen van Japanse wierook als een kunst beschouwd. Het staat bekend onder de naam Kodo, de weg van de geur.  Branden van Japanse wierook wordt ook wel omschreven als luisteren, omdat de subtiele samenstelling spreekt tot het hart van de luisteraar en sterke gevoelens en beelden van vreugde, vrijheid en innerlijke kracht kan oproepen.

Tibetaanse wierook

Tibetaanse wierook wordt gebruikt in het Tibetaans boeddhisme en de bön. Het bevat geuren van kruiden en bevat meerdere, tot soms 30 ingrediënten. Tibetaanse wierook met ingrediënten uit de Himalaya wordt gemaakt volgens een eeuwenoud boeddhistisch recept met geurige bloemen, bladeren, geneeskrachtige kruiden en wortels. Omdat er alleen met natuurzuivere grondstoffen wordt gewerkt, is Tibetaanse niet schadelijk om in te ademen. Veel varianten zijn zelfs gemaakt om in te ademen, omdat er wordt gewerkt met helende ingrediënten. Naast de heerlijke geur wordt Tibetaanse wierook van oorsprong gebruikt als offer voor de goden of om de ruimte te zuiveren als voorbereiding van verschillende rituelen. Er zijn verschillende samenstellingen Tibetaanse wierook met ieder een ander gebruik, bijvoorbeeld het kalmeren van de geest, mentale concentratie bij het mediteren of het overwinnen van stress. 

Korrelwierook

 

Korrelwierook bevat als regel geen bindmiddel en ook geen stoffen die de verbranding bevorderen. Het bestaat uit grof gemalen of zelfs grotere korrels hars, kruiden en geurende houtsoorten. Mits er voldoende poreuze grondstoffen zijn gebruikt kan hier etherische olie aan zijn toegevoegd.

Wierookhars

Wierookhars wordt verbrand op houtskool en het is een van de oudste en beste manieren om van wierook branden. Wierookhars en houtachtigen branden is een ritueel  waarbij energetische zuivering van de omgeving maar ook van negativiteit wordt bewerkstelligd.  Van oudsher worden wierookceremonies uitgevoerd voor het gunstig stemmen van de geestenwereld en het verdrijven van obstakels. Het in rook opgaan als het ware. Wierookrituelen zijn eigenlijk weer herontdekt; veel mensen hebben wierook in huis en er zijn ook veel mensen die de harswieroken zeer op prijs stellen.

Wierookhars en houtachtigen branden uitstekend op onze houtskool. Doseer de wierook, zodat er niet te veel geur ineens vrijkomt. Gebruik een houtskooltang om de houtskool aan te steken en een wierooktangetje om de wierookhars en houtachtigen op de houtskool te leggen.

Wierook bevat de elementen van de aarde:

Aarde: de ingrediënten van wierook zijn afkomstig van de aarde.

Water: wordt gebruikt bij de vervaardiging van wierook.

Vuur: vuur zorgt voor de verspreiding van wierook.

Ether: de ingrediënten van wierook concentreren de etherische werking van de aarde.

Lucht: de heerlijke geuren van de wierook verspreiden zich via de lucht.

 Enkele voorbeelden van de uitwerking die wierook op jou en een ruimte kan hebben.

Ginger wierook versterkt de wilskracht om beslissingen te nemen en knopen door te hakken.

Black Opium is een wierook van Hem die iemand in een wolk van mysterie en het verborgene trekt.

Spiritual life Deze prachtige geur is sterk, maar helemaal niet overweldigend, en goed tijdens yoga, meditatie en gebeden.

White Musk werkt activerend, bewustmakend en versterkt je energie.

Divine Healing: Brengt lichaam, geest en aura in balans.

White sage: Witte salie is uitermate geschikt voor het reinigen en zuiveren van uw huis of andere ruimten

Sandalwood: Een uitermate zuiverende wierook. Daarnaast schenkt het ook innerlijke balans.

Protection: Een zeer geruststellende geur voor bescherming voor uw woning

Iris: Een bevrijdende geur die je ruimte geeft en inspireert. Je innerlijk kind komt in het licht te staan. In het bijzonder helpt het je te leven zonder angst. Het brengt je terug op aarde.

Dragons blood: voor  liefde, bescherming, kracht en zuivering.

Cedar wierook heeft een licht zoete geur en wordt gebruikt voor ontspanning, meditatie en reiniging van ruimtes.

Precious chandan Chandan betekent Sandalwood in de taal van het oost Indiase Hindi volk. Het is een warme enigszins zware geur die wat houtachtig ruikt. Het is een uitstekende wierook om te branden tijdens meditatie. Het helpt je om de juiste weg te vinden.

Pine: Pine-wierook werkt sterk opwekkend en schenkt bovendien troost en vertrouwen.

Aloe vera Aloë Vera wierook heeft een warme, zachte en verfrissende geur. Aloë Vera biedt bescherming tegen negativiteit.

Vanilla wierook De geur van vanille! De zoete, zwoele geur voert ons onverbiddelijk naar vreemde, tropische, avontuurlijke werelden maar tezelfdertijd naar de intieme, vertederende tijd van onze jeugd. Een geur tussen tocht en troost.

Red Rose: Een unieke geur van een miljoen rode rozen, een bron van sublieme zuiverheid.

Opium: Opium heeft een warme en troostend geur.

Myhrr: brengt vrede en succes, geeft ontwikkeling van een hogere bewustzijnsvorming.

Lotus: brengt liefde en geluk in het leven en het bevordert helderheid van gedachten. Het is een symbool van vruchtbaarheid. In het boeddhisme is de lotusbloem een heilige bloem die staat voor vernieuwing.

Feng shui 5 in 1 5 in 1 wierook bevat alles waar Feng Shui voor staat: metaal, hout, water, vuur & aarde.

Cinnamon: Deze geur schenkt warmte en geborgenheid en geeft bescherming in moeilijke tijd en werkt rustgevend.

Kerk wierook frank incense is een zeer zuivere wierook die vaak in de kerk wordt gebrand in korrelvorm. Het zuivert je huis van negatieve invloeden en entiteiten en schenkt je inzicht tijdens gebed. 

Jasmine wierook: is rustgevend, kalmerend en stimulerend

Jasmijn schept een paradijselijk en erotische stemming, bovendien schenkt het vergetelheid. De geur geeft je het gevoel van vrede met jezelf te hebben, bij jezelf thuis te zijn.

Wierookhouders:

Voor het branden van wierookstokjes gebruik je weer andere branders dan voor kegeltjes, harsen en sticks zonder bamboe basis.

De plankjes worden vooral gebruikt voor de stokjes met bamboe als basis.

De potjes kunnen voor zowel kegeltjes, korrelwierook, harsen en kruiden gebruikt worden.

De wierookbrander met zeef is ideaal voor het branden van alle soorten losse wieroken en harsen. Je hebt hier alleen een theelichtje bij nodig, geen houtskool.

  Wierookplankje Wierookpotje Wierookhouder zeef

 

 

Waar kun je deze wierook voordelig kopen?

 

Bekijk hier ons gehele assortiment wierook

Bekijk hier ons gehele assortiment wierookhouders

Nog meer informatie over wierook

Reacties
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »